13
mrt
15

Het geheim van Singel 488.

Weerts Premier Importeur Singel 488

In de jaren ’50 van de vorige eeuw was de firma Weerts de alleenvertegenwoordiger van Premier drumkits uit Engeland. Op dat moment het absolute topmerk. Er was Amerikaanse concurrentie van Ludwig, Slingeland en Rogers. En de Japanners waren nog niet begonnen aan hun opmars.

Opgericht in 1922 als de Premier Drum Company behaalde deze typisch Engelse firma wereldroem. Niet alleen als producent van drumkits maar ook van pauken, marsinstrumenten en vibrafoons.

Premier stond bekend als een high quality merk, innovatief, werkend met de beste materialen en een verpletterende drumsound.

Premier Drumkit Home Made in EnglandMaar qua marketing bleef het bedrijf achter, zeker toen Beatles’ drummer Ringo Starr overstapte van Premier naar Ludwig. Het bleef kwakkelen en in 1992 werd Premier overgenomen door Yamaha. Sindsdien is het een aantal keren van eigenaar veranderd en werd de productie overgeplaatst naar landen als Taiwan.

Maar er gloort hoop aan de horizon, er worden weer handgemaakte kits in Engeland geproduceerd onder leiding van meesterontwerper Keith Keough. Een uitgebreid interview met hem staat in Issue 4 van The Drummers Journal.

Weerts was gevestigd aan de Singel 488 bij de Bloemenmarkt. Onzichtbaar voor de buitenwereld was er een deur die leidde naar een steile trap op de eerste etage. Daar bevond zich het walhalla voor elke drummer met de nieuwste kits uit Engeland. Op de tweede etage was de werktplaats.

Wat meneer Weerts mankeerde weet ik niet, maar als hij sprak produceerde hij amper geluid en als hij iets zei ging dat vaak op een briefje.

Laatst kwam ik er weer langs en bedacht me dat (bijna) niemand nog weet wat er achter die deur op Singel 488 ooit gevestigd was.


0 Responses to “Het geheim van Singel 488.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: