22
apr
15

Chopin Meets The Blues: Peter Beets.

 

Als Chopin bewonderaar ga ik elke keer als ik in Parijs ben langs de Place Vendôme Nr.12, de plaats waar Chopin het laatst woonde voor hij stierf in 1849. Ik probeer me dan voor te stellen hoe deze grote meester daar gewoond en gewerkt heeft.

Hij zal in de verste verte niet hebben kunnen bevroeden dat zijn werk ooit nog op een geheel andere wijze vertolkt zou worden.

Op 1 mei a.s. verschijnt de nieuwe CD “Chopin Meets The Blues” een weer magistrale productie van Peter Beets in samenwerking met Marius Beets, Martijn Vink en Gijs Dijkhuizen.

Chopin Meets The BluesDat de muziek van Chopin (1810 – 1849) zeer geschikt is voor een jazz uitvoering is, met de kennis van nu, op zich niet verwonderlijk. Hij schreef zeer herkenbare en melodische thema’s in verschillende vormen, waarbij de ruimte tussen de noten gelegenheid tot improvisatie biedt.

Met een beetje fantasie kun je zeggen dat Chopin al werkte met AABA schema’s die een eeuw later zo veelvuldig zijn toegepast in het Great American Songbook. Zijn uitgebalanceerde gebruik van dynamiek en crescendo’s of diminuendo’s stelt een jazzmusicus in staat om de muziek zelfs naar een shout chorus toe te spelen en dan terug te keren naar het thema: een veel gebruikte aanpak in de jazz die met name door de heren Peterson en Evans werd gepraktizeerd.

Om dat te kunnen moet je van zeer goede huize komen en als iemand het kan is het Peter Peets.

De CD opent met een adembenemende versie van de Nocturne in F Mineur. In de intro is meteen duidelijk dat Peter de muziek van Chopin in de vingers heeft.

Het tweede stuk is het zeer bekende Nocturne in Es. Voor de luisteraar die wil vergelijken, hieronder deze uitvoering op You Tube. En luister dan wat Peter Beets er van maakt als je straks deze CD hebt aangeschaft.

Het kan niet anders dan dat aan dit programma door de musici een aantal uitgebreide en doordachte creatieve sessies is voorafgegaan. Sowieso de vraag beantwoorden welke composities geschikt zijn is al lastig. En dan besluiten in welke vorm, tempo, ritmiek, dynamiek en uiteindelijk het arrangement de stukken worden gegoten is een precaire zaak.

Immers, al gauw loop je het risico dat dit uitmondt in ordinair commerciële liftmuziek (diegenen die veelvuldig in grote hotels hebben vertoefd zullen begrijpen wat ik hiermee bedoel). Of denk maar eens aan de Jingle die Radio Veronica ooit gebruikte met een pianostuk van Grieg.

Van dit alles is hier geen sprake. Het is een swingende en klassiek verantwoorde productie geworden van buitengewoon hoog niveau, waar met name het respect voor het werk van Chopin dwars doorheen klinkt.

Peter Beets tourde met dit programma al een aantal jaren door Nederland en daarvan zijn de live registraties op deze CD uitgebracht. De CD is te bestellen via de website

Chopin Meets The Blues, Magic Ball Jazz Records 2015


0 Responses to “Chopin Meets The Blues: Peter Beets.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: