19
aug
15

Peter Beets & Northern European Jazz Orchestra op tournee met Chopin.

Pianist bewerkt klassiek voor bigband | Première in De Doelen Rotterdam

18/8/2015 – Pianist Peter Beets en het Northern European Jazz Orchestra gaan op tournee met Frédéric Chopin. In het programma Chopin Meets The Blues Goes Big! worden Chopins bekendste werken in een swingende en hedendaagse vorm gegoten. De combinatie van bluesy improvisaties, Afrikaanse jazzritmes en ijzersterke muziek van de Poolse componist staat garant voor een verrassende avond en puur genot. Waar ook ter wereld is dit niet eerder vertoond. De première is op vrijdag 18 september in De Doelen in Rotterdam.

Na de succesvolle theatertour Chopin Meets The Blues kreeg Peter Beets in 2010 de uitnodiging van het internationale label Criss Cross om zijn arrangementen van Chopins muziek in New York op te nemen met ’s werelds beste sessiemuzikanten. De reacties op deze studio-cd waren uitzinnig. De verwachtingen van het recent uitgebrachte livealbum, dat hij maakte met zijn eigen Peter Beets Trio, zijn dan ook hooggespannen. Hoogtepunt van de ‘Chopin-cyclus’ wordt deze concerttournee met het Northern European Jazz Orchestra.

Als de naam Chopin valt is Peter Beets niet meer te stoppen. Lyrisch spreekt hij over de componist. “De muziek van Chopin heeft altijd een grote aantrekkingskracht op mij gehad, vanwege de krachtige melodieën en harmonieën. Ik heb al zijn werken grondig bestudeerd, ze overstijgen cultuurgrenzen en leeftijdsgroepen. Die muziek is zo verschrikkelijk goed en actueel; dat moet van de daken geschreeuwd!” Samen met Rob Horsting maakte hij de arrangementen: walsen worden shuffle, flamenco of samba, maar de melodieën van Chopin blijven fier overeind staan.

Bebop

“Hoewel Chopin Europeaan was, heeft zijn muziek grote invloed gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse jazz”, vervolgt Peter Beets. “Vergelijk een solo van Charlie Parker met de versieringen aan het eind van Chopins Nocturne in Es. Je hoort meteen de overeenkomsten. Ik stel me voor dat er tenminste íets van Chopin moet hebben geklonken in de hoofden van al die jazzmusici in New Orleans, die hun wortels hadden in de Creoolse gemeenschap. Als kinderen van gemengde afkomst moeten zij thuis klassieke werken van onder meer Chopin beluisterd hebben. Misschien hebben ze er zelfs wel delen van leren spelen. Later, toen zij meer betrokken raakten bij het leven van de zwarte bevolking in en rond de steden, ontdekten ze de Afrikaanse klanken en ritmes. Deze combinatie ontwikkelde zich gaandeweg tot wat we nu bebop noemen. Feitelijk heeft Chopin met zijn melancholische verfraaiingen, die vergelijkbaar zijn met Afrikaanse blue notes, de jazz en blues uitgevonden zonder het zelf te weten.”

 


0 Responses to “Peter Beets & Northern European Jazz Orchestra op tournee met Chopin.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: