08
nov
15

‘ HÉ VOGEL, WANNEER SPELEN WE WEER ? ‘

JOHN ENGELS, MUZIKANT MET EEN MISSIE.

In zijn beginjaren kreeg John Engels ooit het aanbod om bij Toon Hermans te gaan werken. Dat betekende regelmatig en goed betaald werk, geen speeltijden tot diep in de nacht en goed voor de CV. Negen van de tien beroepsmusici zouden het aanbod hebben aangenomen.

Zo niet John Engels. Hij is een drummer van produceren en improviseren, niet van reproduceren en doen alsof elke avond de eerste keer is. Overigens met respect voor het werk van Hermans.

Een andere goede beslissing maar waar John geen invloed op had was het feit dat hij werd afgewezen voor het Conservatorium omdat hij linkshandig was. Dat is maar goed ook want vermoedelijk had hij er meer afgeleerd dan bijgeleerd in een periode dat er alleen klassiek slagwerk werd onderwezen.

In plaats daarvan speelde John jarenlang in de Amsterdamse jazzclub de Sheherazade (Zade voor intimi) en tegen die ervaring kan geen Conservatorium opleiding op.

Gezegend met een machtig, door de genen van vader Jan ingegeven talent, ging hij zijn eigen weg. Maar talent alleen is niet voldoende. De wil om je te blijven ontwikkelen en leren en gefocused op maar één ding, goede jazzmuziek maken, helpen de groten om werkelijk groot te worden.

Met die bagage heeft John Engels in zestig jaar de meest imposante carriére opgebouwd van alle Nederlandse drummers. En zijn vriendelijke karakter heeft bijgedragen aan het opbouwen van een even imposant netwerk.

Voorbeeld ? Ooit kwam ik John Engels tegen en vertelde hem dat mijn vader Bob Sr. en zijn vader John Sr. elkaar goed hadden gekend uit het beroepsmuzikantencircuit. Waarop John zei toen hij mij zag: ” goh, ik dacht al wat een bekend gezicht”.

De vriendelijkheid ten top en toen kwamen de verhalen los over beide vaders, met name hun gezamenlijke periode in Berlijn waar zowat alle Nederlandse beroepsmuzikanten waren verzameld.

Dat zijn biografie nu is verschenen danken we aan Jeroen de Valk die al indruk maakte met zijn Chet Baker bio. Het heeft geresulteerd in een uitstekend leesbaar boek met vooral John aan het woord en voorzien van prachtig fotomateriaal uit de collectie van John zelf en het Nederlands Jazzarchief.

Valk, de Jeroen, Uitgeverij van Gennep Amsterdam, ISBN 9789461643643


1 Response to “‘ HÉ VOGEL, WANNEER SPELEN WE WEER ? ‘”


  1. november 8, 2015 om 12:34 pm

    Leuk Bob, ik heb hem vroeger vaak zien spelen in het Rotterdamse! Groetjes, Liesbeth van Welbergen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: