01
jan
16

Max Bolleman: Regelneef en Psychiater.

I’m The Beat of De Korte Beentjes van Art Blakey

Wie denkt dat je er als studiobaas en opnametechnicus van jazzmuziek bent met een stel goede oren en technisch inzicht, komt zwaar bedrogen uit na lezing van het boek van Max Bolleman.

Zijn boek “I’m The Beat” geeft een amusant en leerzaam beeld van de studiowereld, als je te maken krijgt met (Amerikaanse) jazzmusici van naam en faam.

In zijn lange carrière heeft hij een stoet van dergelijke musici aan zich voorbij zien gaan in de intimiteit van een opnamestudio waarin, afgezonderd van de buitenwereld, zich een geheel eigen toneel afspeelt.

De musici die hij opnam varieëerden van top professionals als saxofonist Joe Henderson tot en met hele en halve psychopaten van beroemde musici, en alles wat daar tussen zit. Ik noem geen namen, dan is de lol eraf.

Behalve dat Bolleman bekend werd door zijn uitstekende opnamewerk, blijkt de man ook een aangeboren aanleg als psychiater te hebben om dat volk in toom te houden. En nog een goed opname resultaat te boeken ook.

Met stijgende bewondering heb ik zijn verhalen gelezen om met dat zootje ongeregeld om te gaan. Waarbij de goeden niet te na gesproken en voor de nodige balans hebben gezorgd.

Maar boven alles uit stijgt de liefde van Max voor de jazz, anders had hij het waarschijnlijk ook niet volgehouden. Met daarnaast zijn passie voor drums en het opnemen van muziek heeft hij zijn plek in het leven gevonden.

Wat het boek leerzaam maakt is dat musici en albums met naam en toenaam worden besproken. Met behulp van ITunes, Spotify of You Tube kun je meteen naar het besprokene luisteren en dat maakt het geheel zeer boeiend.

Boeiend is ook het laatse hoofdstuk “Deur Op Slot”waarin hij zijn visie geeft over de huidige jazz. Waarin veel plaats is voor zangeressen (niet Bolleman’s meest favoriete groep) en de swing en naturel spelen steeds meer verdwijnt.

Daar kon ik mij persoonlijk helemaal in vinden.

Het boek is vlot geschreven door Robert Rhoden en makkelijk online te bestellen. Wie dit boek nu leest maakt direct een muzikale head start dit jaar.

I’m The Beat, Bolleman, Max – Mijn Bestseller.nl – ISBN 978-90-820456-1-1


0 Responses to “Max Bolleman: Regelneef en Psychiater.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: