20
feb
16

SO NEAR SO FAR

VIJFTIEN JAZZ INTERIEWS.

Dat we auteur Jeroen de Valk zo langzamerhand mogen rekenen tot een vooraanstaand vaderlandse schrijver over Jazz  zal geen verwondering wekken na het verschijnen van zijn prachtige bio’s over Chet Baker, Ben Webster en John Engels.

Persoonlijk hoop ik dat hij ooit de tijd, middelen en ambitie vindt om een standaard werk over de Amsterdamse jazzwereld te schrijven. Over Rotterdam is dat er al lang (Hans Zirkzee: Jazz in Rotterdam) en als rechtgeaard Amsterdammer en jazzliefhebber mag je daar best jaloers op zijn. Maar dit terzijde.

Recent verscheen van Jeroen de bundel “So Near So Far – vijftien jazz interviews”. Het is een bundeling van interviews die hij afnam met vijftien jazzmusici over de periode 1986 – 2007.

Op het eerste gezicht lijkt dat een bundel over lang vervlogen tijden en vraag je je af wat voor aktualiteitswaarde zo iets heeft.

Die aktualiteitswaarde is inderdaad minder maar de verhalen van de geïnterviewden blijken tijdloos en boeiend. Het zijn  overigens niet jazzmusici pur sang die worden geïnterviewd zoals Arnett Cobb, Jimmy Knepper, Ornette Coleman of Michel Petruciani.

Ook vaderlandse iconen komen langs zoals Eddy Doorenbos, Marcel Thielemans en Frans Poptie en zowaar Tony Bennett. De laatste had het steeds over zijn vriend Toens Hurmun. Pas na het interview realiseerde Jeroen zich dat het over Toon Hermans ging.

De bundel is vlot leesbaar zoals we van Jeroen gewend zijn met een hoog amusements gehalte en humor. Hij weet een interview terug te brengen tot de essentie van de persoon in kwestie.

Voorts is het aangevuld met het laatste nieuws over de geïnterviewde (meestal zijn ze inmiddels overleden) en zijn er mooie tekeningen van beeldend kunstenares Erna Sanders.

Al met al een verrijking voor de boekenkast van elke jazz – of muziekliefhebber en een prima leesoptie voor een verloren, waterkoude zondagmiddag of een griepbed.

Valk de , Jeroen – So Near So Far, ISBN 9789461538994 – Uitgeverij Aspekt 2016.

 


0 Responses to “SO NEAR SO FAR”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: