21
jul
18

De herrijzenis van Studio 2

Oudste studio van Nederland herrijst in volle glorie.

 

In 2015 werd een befaamde Hilversums omroepstudio gerenoveerd met behulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het betrof de VARA Studio 2 die was aangebouwd tegen de villa die deze omroep ooit had betrokken nadat ze (Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs) uit Amsterdam waren verhuisd in 1929. Het is daarmee de oudste studio in Nederland.

Deze aanbouw werd in 1931 gerealiseerd met behulp van de aktie “Geef ons uw kwartje” en bij de opening trokken meer dan 125 000 VARA leden in optocht langs de gloednieuwe studio. Tegenwoordig doet het complex samen met later aangebouwde studio’s dienst als ruimte voor het Muziekcentrum van de Omroep. De studio wordt nu aangeboden als repetitie – en concertruimte, voor vergaderingen en presentaties.

VARA Villa met geplande aanbouw Studio 2 (Foto MCO)

Toen ik de foto zag van het gerenoveerde complex werd ik aangenaam getroffen door een feest der herkenning. Die studio ken ik ! Immers ik had twee foto’s van mijn vader Bob van Eekhout Senior met het fameuze accordeonorkest “Accordiola” van de even fameuze Jan Gorissen !

Accordeola

V.l.n.r: Dick Schallies (piano), Max van Praag (zang) Bob van Venetiën (sax / klarinet), Addy Kleingeld (accordeon), Bob van Eekhout Sr. (drums), Harry Mooten (accordeon), Wim Sanders (gitaar), Jan Gorissen (accordeon) en Ger Daalhuizen (bas).

Accordeola

Deze groep muzikanten onder aanvoering van Jan Gorissen bestond heel lang als vaste kern bij de diverse omroepen. En Max van Praag was jarenlang de vertolker van het Nederlandse lied.

Tegenwoordig organiseert het MCO in dit studiocomplex vele concerten en fungeert het als repetitietuimte voor o.a. het Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Met het najaar worden er ook weer jazzconcerten georganiseerd onder de titel “Jazz In 2” en meer informatie vindt u hier.

Groot plezier deed het me om te zien dat mijn collega pianist Hans Heinhuis in het JazzTraffic Trio in deze studio 2 op 27 mei 2018 hier een concert gaf met de befaamde klarinettist David Lukács, waarvan bijgaande opname getuigt.


0 Responses to “De herrijzenis van Studio 2”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: