Alan Dawson (1929 - 1996)

In het rijtje van de sterren zoals Rich, Blakey, Roach, Jones, Clarke,Williams en Morello zal zelden de naam Alan Dawson (1929 – 1996) worden gevonden. Toch was Alan een top drummer, wellicht niet echt bekend bij het grote publiek maar hij dukte zijn stempel op de jazzwereld zowel als performer en meer nog als leraar.

De man had een formidabel track record opgebouwd als drummer en speelde met alle groten zoals Oscar Peterson, George Shearing, Dave Brubeck, Sonny Rollins, Lionel Hampton, Dexter Gordon, Quincy Jones, Phil Woods en vele, vele anderen. Hij had een swingende en drijvende stijl gebaseerd op een geweldige techniek en strakke time keeping. Persoonlijk als ik Dawson hoor spelen krijg ik niet echt dat kippevel dat ik gewaar word als ik luister naar Rich of Blakey. Hij klinkt iets te degelijk en mist het avontuurlijke en agressieve van drummers die in de New Yorkse scene opereerden. Maar als leraar is Alan Dawson een innovator en voorbeeld voor elke drummer, beginnend en aankomend. In die hoedanigheid ga ik het nu over hem hebben.

In 1997 verscheen bij Alfred Publishing Co., Inc. het boek “The Drummer’s Complete Vocabulary” geschreven door John Ramsay een befaamd drummer en leraar aan het Berklee College of Music in Boston. John Ramsey was een oud leerling van Alan die zelf nooit een boek schreef. Aan Ramsey hebben we het te danken dat de methode van Alan op schrift is gesteld en gepubliceerd. Het boek werd mij aanbevolen door drummer Joost Lijbaart die ik had leren kennen op de Summer Jazz Workshop van het CvA in Amsterdam in 2008.

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste deel bevat 86  “rudiments”, opgebouwd uit 26 American rudiments (de basis voor elke drummer), 21 Swiss rudiments, gebaseerd op de theorie van de Zwitser Dr. F.R.Berger, 22 rudiments genoemd “New Innovations” en 17 rudiments genoemd “Chopsbuilders”. De manier waarop Dawson dit doceerde hield in dat men elke week drie rudiments moest studeren en pas verder mocht als deze drie tot in de perfectie werden beheerst. Essentieel hierbij was dat men de rudiments opbouwde van zeer langzaam tot zeer snel en terug, waarbij Alan opmerkte dat het uiteindelijk niet om de snelheid ging maar om de sound van de rudiments.

Had men al deze rudiments onder de knie dan volgde de grootste opgave namelijk het oefenen en uiteindelijk uit het hoofd spelen van het “Rudimental Ritual”. Dit betekent het in volgorde uit het hoofd kunnen spelen van alle 86 rudiments, op basis van de hi-hat op 2 en 4 en de base in een bossa nova rythm, bekend als pom- pompom, pom-pompom enz. Ook beval Alan aan om alle 86 rudiments met brushes te studeren. Ik denk alles bijelkaar zeker een vol jaar studeren, althans als je over de nodige discipline beschikt

Het tweede deel van het boek behandeld een essentieel onderdeel van het spel, namelijk “Four-Way Coordination”. Maar de aanpak is zeer speciaal. Op basis van het boek “Syncopation” van Ted Reed heeft Dawson een groot aantal oefeningen ontworpen die oplopen van relatief simpel naar relatief “zeer uitdagend”. Als je al deze oefenstof achter de kiezen hebt ben je als drummer een heel eind op de goede weg.

Deel drie handelt over de Single Stroke Roll  die volgens Alan de moeilijkste uit de serie American rudiments is. Hier wordt gebruik gemaakt van het alom bekende boek “Stick Control” van George L. Stone, zeker bekend bij de insiders. Met deze oefeningen beoogde Alan de single stroke qua snelheid en uitvoering tot in de perfectie op te voeren.

Tenslotte deel vier “Soloing”. Op unieke wijze maakt Dawson hier wederom gebruik van het boek van Stone, waarvan hij de twaalf oefeningen van het eerste hoofdsstuk aanwendt om de hand-voet coordinatie te ontwikkelen en het gevoel te krijgen (zonder te hoeven tellen) van solo’s van 4, 8 en 32 maten, om maar wat te noemen. Hij geeft aan deze oefeningen (door Stone geschreven voor snare drum), zijn eigen toepassing en dat is eigenlijk het unieke van deze methode.

Samenvattend, wat het boek en de methode zo uniek maken in mijn optiek, is dat het studeren samenvalt met, en gebaseerd is op de praktijk en daarom zo ontzettend nuttig en bruikbaar is voor iedere drummer, beginnend en gevorderd. Zelf ben ik op herhaling gegaan en studeer nu de 86 rudiments en hoop binnenkort te beginnen met het “Rudimental Ritual”. Ik ben heel benieuwd of er drummers zijn die het ritual kennen, hoe ze het gestudeerd hebben, wat het praktisch nut is enz. enz. Graag reageren via “Comments”, ben heel benieuwd.

Het boek is uitgerust met twee bijbehorende CD’s met daarop veel voorbeelden van de rudiments en de 4-way coordinatie en een aantal interviews met Alan over diverse onderwerpen.

Tot slot als hommage, een deel van het commentaar van Tony Williams, een van de beroemdste leeringen van Alan:

“Every drummer, local and worldwide, knew of his legendary speed, precision and control. Mr. Dawson did’nt teach me only to play drums: he taught me to conduct myself as a musician and as a man. Thank you, Alan Dawson”.

The Drummer's Complete Vocabulary as taught by Alan Dawson

The Drummer’s Complete Vocabulary, as taught by Alan Dawson, John Ramsay. ISBN-10: 0-7692-6524-3, ISBN 13: 978-07692-6524-7

The Rudimental Ritual – Slow Version: http://www.youtube.com/watch?v=SohxqNjzT9U

The Rudimental Ritual – Fast, gespeeld door Alan Dawson zelf: http://www.youtube.com/watch?v=rFRNGuXOUS8

The Rudimental Ritual – gespeeld door Daniel Jakey, Engelse drummer: http://www.youtube.com/watch?v=cnnlOHHeADs


0 Responses to “Drummer’s Hoek: Alan Dawson’s “The Drummer’s Complete Vocabulary””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: