BR Big Swing face

Elke drummer komt vroeg of laat in aanraking met het werk van Buddy Rich, ook wel “the world’s greatest drummer” genoemd. Zoiets is altijd arbitrair maar voor mij persoonlijk staat dat als een paal boven water.

Toen ik een jaar of 8 was en al druk met sticks en brushes in de weer, leerde ik de eerste beginselen van mijn vader Bob Sr, die beroepsmuzikant was en een veelgevraagd musicus.Al snel kreeg ik Buddy’s bekende studieboek “Snare drum rudiments” in handen, uitgegeven door Peter Maurice Music Co. Ltd. in Engeland Ik heb het nog steeds, het is de allereerste druk, ik denk zo rond 1945 uitgegeven. Het is vergeeld, met oude foto’s van Buddy toen hij een jaar of dertig was, en sommige bladzijden zitten onder de koffievlekken. Ik denk dat dit exemplaar zo het museum in kan. Op de achterkant staat een advertentie voor een boek van Tommy Dorsey (”The Modern Trombonist”) en een boek van Sinatra (”Tips on popular Singing !”) en dat voor de prijs van 10 engelse shillings. Echt antiek dus.

Buddy was uiteraard mijn held, met die fabuleuze techniek en coordinatie, drive en swing. Maar daarnaast natuurlijk zijn humor en showmanship. Ik heb veel solo’s van hem gehoord maar elke keer blijven ze voor mij fris en nieuw klinken, je hoort nooit hetzelfde, wat een creativiteit.

Buddy heeft heel veel platen gemaakt met alle grote jazzmusici, maar slechts twee springen er voor mij uit. De eerste is “Keep the customer satisfied” opgenomen in 1970. Buddy ging met z’n tijd mee, want hierop staat prachtig gearrangeerd werk van Paul Simon en een medley uit “Midnight Cowboy” in die tijd een grote film hit. Op de originele LP staat ook een magnifieke uitvoering van Ellington’s “Prelude to a kiss’, maar die is er in de CD versie helaas afgehaald. Wat deze opnames zo bijzonder maakt is de opnametechniek.  Op de hoes van de LP staat in grote lijnen deze techniek beschreven en het resultaat is een fantastisch helder en “live” geluid dat ik sindsdien nooit meer gehoord heb. Zeker niet op Buddy’s LP “The Roar of Seventy Four”, inderdaad uit 1974, met daarop gepolijste, glad commerciele en van nagalm doordrenkte opnames. Meer Ray Coniff dan Rich.

Mijn tweede all time favorite is “Big Swing Face” uit 1967 en opgenomen in “The Chez” in Hollywood. Ook schitterend opgenomen door de legendarische technicus Wally Heider. Ook hier modern repertoire met een prachtige 3/4 uitvoering van “Norwegian Wood” van Lennon en McCartney. Er staat helaas ook een opname op met de dochter van Rich maar dat is knudde, ware het niet dat de aankondiging van Buddy zo leuk is: “Ladies and gentlemen, here is our daugther Cathy . She is twelve years old and she’s drunk !”

Wat deze opnames echter zo bijzonder maakt is de ongehoorde swing van dit orkest, of zoals de Amerikanen zeggen “playing on top of the beat” en “biting off the notes”. Dit hoor je maar van weinig orkesten, luister maar naar “Bugle Call Rag” of “Apples”.

Ooit stond ik in jazzclub Casablanca in Amsterdam te luisteren naar een big band, toen er een jonge vrouw van een jaar of 18 naast me stond, en zeer geconcentreerd luisterde. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik haar wat ze mooi vond aan deze muziek, ze zei “ik word er zo vrolijk van !”

Ik ook, heel erg zelfs.

“Keep the customer satisfied” (Pacific Jazz 7243 5 23999 2 5), “Big Swing Face” (Pacific Jazz 7243 8 37989 2 6)

Buddy Rich

Buddy Rich


0 Responses to “Drummer’s Hoek: Buddy Rich – “Big Swing Face””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: