Graag vestig ik in het kader van deze Drummer’s Hoek de aandacht op Jim Snidero’s “Jazz Conception” boeken. Mij enige tijd geleden aanbevolen door mijn leraar Rob van den Oever.Er zijn drie boeken: Easy Jazz Conception, Intermediate Jazz Conception and Jazz Conception. Inmiddels heb ik Easy en Conception gedaan (de middelste heb ik overgeslagen omdat ik niet wist dat die bestond) en ik kan iedere drummer die interesse heeft om jazz te spelen deze boeken aanbevelen. Overigens is deze serie er ook voor o.a saxofoon,fluit,klarinet,gitaar enz. en wordt in Amerika uitgegeven door Advance Music maar gemakkelijk te bestellen via Internet.

Het eerste boek is overigens niet zo “easy” als de titel doet vermoeden. In het boek staan 15 zogenaamde “etudes” en het zijn wat ik zou noemen “play alongs”. Er zit namelijk een CD bij het boek met deze vijftien nummers en, hoe mooi, een versie met drums en een versie zonder, dus perfect oefenmateriaal ! Maar als je denkt aan “easy” zoals de titel zegt, zo “easy” is het boek en CD niet.

Om te beginnen moet je aardig kunnen lezen want je speelt de zogenaamde “sectiefiguren” mee en die staan uitgeschreven boven de melodielijn. Helaas haken hier al een hele hoop mensen af vrees ik. Je moet ook al over een behoorlijke techniek beschikken, met brushes overweg kunnen, een Latin en Bossa kunnen spelen en b.v. een 3/4 jazzwals kunnen spelen. Het is allemaal geen rocket science maar als je het leuk vind om dit te studeren moet je dat wel in huis hebben. Maar prima materiaal om je als drummer te verdiepen in jazzmuziek en te leren wat daarbij komt kijken.

Het derde en laatste boek, voor de gevorderden zeg maar, is ook heel prima. Het bestaat uit 21 nummers op boek en CD. Het boek bestaat uit “transcriptions” van de drumpartijen zoals de prima drummer Kenny Washington die speelt. Dus compleet en in detail uitgeschreven, snare, base, hi-hat, cymbals en tom-tom partijen. Zeer leerzaam, vooral op het gebied van 4-way coordination en fills maar je moet wel kunnen lezen. Want het boek bevat ook eenentwintig “lead sheets” van dezelfde nummers en die kun je dus ook leren spelen, waarbij het erop aankomt dat je zelf het nodige aan vrije maten invult en dat maakt het natuurlijk heel interessant, leerzaam en natuurlijk LEUK. Nadeel van deze uitgave is dat op de CD de “play alongs” zonder en met drums niet op aparte tracks staan. Dus als je meespeelt moet je het linker kanaal uitschakelen.

Kortom collega’s, doe er je voordeel mee en have fun !!!


0 Responses to “Drummer’s Hoek: Jim Snidero’s “Jazz Conception” boeken.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: