Jazzvrienden, sinds enige tijd schrijf ik jazzrecensies voor het magazine Hifi Video Test (HVT). Hierbij een recensie van het mei nummer dit jaar.

“In Drummerworld vond ik een rake typering van de Franse drummer Manu Katche. De man speelde en speelt met vele grote musici der aarde maar is niet een erkend grote drummer die bekend staat om zijn virtuoze techniek of briljante fills of solo’s. Die constatering kunnen we het mee eens zijn.

Manu heeft een eigen visie op drummen.Op de eerste plaats is het een drummer die schildert. Dat doet hij met accenten, creatieve ritmische figuren en een uitgekiend gebruik van een splashing hi-hat (of Charleston zoals de Fransen een hi-hat noemen), cymbals en vooral hele kleine cymbals met een hoog geluid(je). Op de tweede plaats is hij een componist want alle stukken op zijn nieuwe CD “Third Round” zijn van zijn hand.

Met deze twee kwaliteiten heeft Manu een CD van topniveau afgeleverd. Bij het beluisteren overviel me het gevoel dat, neem ik aan, vele jazzliefhebbers kennen als ze luisteren naar de beroemde Miles Davis CD “Ascenseur Pour L’Echafaud”. Een soort vereenzaamd gevoel gecombineerd met zwart-wit beelden is de associatie die Davis’ beroemde opnames verbinden met de CD van Manu. Vooral bij het nummer “Une larme de sourir” overviel me dat gevoel.  Ik denk dat de sfeer van deze CD goed past in de Franse jazzwereld die altijd met de nodige artisticiteit is omgeven.

Een ander voorbeeld van Manu’s schilderwerk is het nummer “Springtime Dancing”. Met een kabbelend en sprankelend ingevuld thema hoor je als het ware de bloemen ontluiken en de bevroren beken ontdooien. Knappe compositie en esthetisch uitgevoerd. Bijzonder is het nummer “Stay with you’ met een gospel feel intro waarin opeens een zangeres met een kindstemmetje ten tonele wordt gevoerd (typisch franse traditie lijkt me). Je geeft geen stuiver voor het zangwerk maar het past prima in het totaal en is dan aangenaam op de een of andere manier.

Ook het nummer Flower Skin verrast met een mooie klankkleur van de Fender Rhodes en acoustische gitaar. Vooral het gedempte trompetje doet het hier goed en we zijn weer terug bij Miles. Ik heb met genoegen naar deze CD geluisterd. Dat zouden meer mensen moeten doen”.

Manu Katche – “Third Round” – ECM records ECM 2156.


0 Responses to “Drummer’s Hoek: Manu Katche op “Third Round””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: