Ik denk denk dat de meeste drummers graag met een Big Band zouden willen spelen. Althans ik vind het heel  uitdagend en leuk. Maar bij een Big band kom je niet zomaar. Er zijner niet echt veel (althans goede) en je moet meestal eerst auditeren. Ikzelf heb dat nog nooit gedaan want het betekent ook dat je elke week moet repeteren en daar moet je dan maar weer tijd voor hebben. Ik heb het al druk genoeg met m’n JazzTraffic trio, recensies schrijven, bloggen, concerten bezoeken enz.

Bovendien moet je van goeie huize komen, want je moet uitstekend kunnen lezen, verschillende stijlen kunnen spelen zoals swing, latin, jazzrock en funk en je moet een prima coordinatie in huis hebben om de ensemble en sectie figuren strak en goed getimed te spelen. En je bent als drummer bij een big band verantwoordelijk om het ritme strak te houden. Niet gering dus.

Maar er is een manier om dat allemaal te doen in je eigen huis, want er is een aantal jaren geleden een perfect boek verschenen “Sittin’ In With The Big Band” waarvan in 2009 een Volum II verscheen. Beide boeken verschijnen met een CD erbij, waarvan een demo track met drums en een track zonder drums en daar kun je je op uitleven. Twee tracks met en zonder drum is veel lekkerder spelen dan de boeken waarbij de voor een track zonder drums de balans moet verschuiven naar bv. alleen links. Je hoort dan niet of nauwelijks drums maar echt lekker is het niet. Deze boeken kennen dat probleem niet.

Volume I bevat twaalf composities gespeeld door een complete big band met alles erop en eraan. De drumpartijen zijn uitgeschreven en er komt qua stijl en vorm van alles langs. Rock, Swing,Latin, Ballads, Shuffles en Funk. Achterin het boek staan Performance Notes for Drums met tips hoe de stukken te spelen. Volume II is net zo uitgevoerd met 11 bekende stukken zoals Greensleeves, On Green Dolphin Street en Softly as in a Morning Sunrise.

Zelf speel ik deze stukken op de Roland HD 1 met een Bose koptelefoon en als het orkest begint zit je er middenin. Prachtig helder opgenomen tracks en het orkest swingt de pan uit.

Je moet inderdaad van goeie huize komen om dit mee te spelen maar als dat eenmaal is gelukt heb je ook ontzettend veel geleerd. En last but not least, it is great FUN. Van harte aanbevolen !

Sittin’ In With The Big Band, Volume 1 & 2, Belwin Jazz, a division of Alfred, ISBN  10:0-7390-4520-2 en ISBN 10:7390-5706-5


1 Response to “Drummer’s Hoek: Sittin’ In With The Big Band !”Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: